Nume: Gutuleac Emilian
Titlu didactic: Profesor universitar
Titlu stiintific: Doctor habilitat
E-mail: egutuleac@mail.utm.md

S-a nascut la 9 ianuarie 1944 in satul Dumitresti, r. Chilia, regiunea Odessa. In anul 1962 a absolvit scoala medie din or. Chilia. In anul 1971 a absolvit cu mentiune Facultatea de Electrofizica, Institutul Politehnic din Chisinau, specialitatea „Automatica si Telemecanica”. Studii in doctoran-tura – 1973-76 la Institutul de Aviatie din Moscova. In anul 1977 a sustinut teza de doctor in stiinte tehnice, specialitatea „Tehnica de Calcul”, iar in anul 2008 a sustinut si teza de doctor habilitat, specialitatea „Calculatoare, sisteme de calcul si retele informationale”. In anul 1981 a obtinut titlul didactico-stiintific de conferentiar universitar, iar in anul 2011 cel de profesor universitar. La UTM activeaza din anul 1972 (asistent, lector superior, conferentiar universitar, profesor universi-tar si de la 3 iunie 2005 – sef al catedrei „Calculatoare”). In anii 1984-87 – activitate pedagogica in Algeria. Domnul E. Gutuleac este titularul cursurilor de specialitate: „Teoria si Proiectarea Retele-lor de Calculatoare”, „Evaluarea Performantelor Sistemelor de Calcul”, „Procese Stochastice” si „Verificarea si evaluarea performantelor sistemelor concurente”. Este unul din organizatorii ca-tedrei „ Tehnica de Calcul ” si a Filierei Francofone, specializarea „Informatica”, unde duce cursu-rile „Procese Stochastice” si „Retele de calculatoare”. A fost mentionat cu diplome ale Senatului UTM ca Laureat al anului 1999 pentru cel mai bun manual si al anului 2004 in domeniul de cercetare.

Activitatea stiintifica a Dlui E. Gutuleac se refera la cercetari in domeniul modelarii, simularii vizuale, verificarii functionale si evaluarii performantelor proceselor discret-continue ale sistemelor de calcul, retelelor de calculatoare, retelelor informationale si a sistemelor biologice. Domenii de interes: Sisteme de calcul dedicate / incorporate; Modelarea si implementarea sistemelor de calcul cu arhitectura reconfigurabila; Sisteme de calcul orientate pe servicii reconfigurabile; P - sisteme; Retele Petri stocastice hibride descriptive restructurabile; Retele Petri Hardware; Elaborarea, implementarea si dezvoltarea simulatoarelor in baza retelelor Petri de diferite extensii.

Profesorul E. Gutuleac are peste 190 publicatii stiintifice, inclusiv 1 monografie, 3 compedii si 17 indrumare metodice. El a fost si este conducator la mai multe proiecte stiintifice. Sub condu-cerea lui au fost sustinute 3 teze de doctor in stiinte si alte doua teze sunt in stadiul de pregatire.

Dl E. Gutuleac a fost membrul Consiliului metodic pe Tehnica de calcul al Institutului Politehnic din Chisinau, membru al Comitetului de program la diferite conferinte stiintifice. Este membrul Colegiului de redactie si de recenzie a 4 reviste stiintifice de circulatie internationala : “Else Software”, ISSN 1221-4469, Ed.: Universitatea din Craiova, Romania; „Buletinul Institutului Politehnic din Iasi”, ISSN 1220-2169, Ed.: Universitatea Tehnica “Gh. Asachi”, Iasi, Romania; „Journal of Applied Computer Science & Mathematics”, ISSN 2066-4273, Universiatea “Stefan cel Mare” din Suceava, Romania; „Meridian ingineresc”, ISSN 1683-853X, Ed.: UTM, Chisinau. Din anul 2009 este si membrul Comisiei de experti “Electronica si tehnica de calcul” a CNAA, care efectueaza expertiza tezelor de doctor si doctor habilitat, a dosarelor de atestare a gradelor stiintifice si titlurilor stiintifico-didactice. Activeaza in Senatul UTM si in Consiliul FCIM.

UTM, Catedra "Calculatoare" © 2016
bir. 3-216, tel. 022-509-915
Chisinau, str. Studentilor 7,
blocul 3